Порівнюючи духовне до духовного (Питання і Відповідь)

Порівнюючи духовне до духовного

Питання і Відповідь


Питання: 1 Кор. 2:13 звучить так: «Що й говоримо не вивченими словами людської мудрости, але вивченими від Духа Святого, порівнюючи духовне до духовного». Що означає «порівнюючи духовне до духовного»?

Відповідь: Перш ніж розглянемо вислів, про який тут іде мова, розгляньмо контекст, який охоплює 10-16 вірші. В цих віршах слово «Дух», означає Божественні нахили в значенні інтелектуальних здібностей спостерігання, запам’ятовування та розуміння. Ось коротке пояснення кожного вірша:

10 вірш: Бог дає своєму посвяченому народові знання, розуміння та оцінення глибоких речей з Його Слова через вживання ним своїх інтелектуальних здібностей (Божого духа) в дослідженні Його Слова.

11 вірш: Кожен знає, що є в його власному розумі (його думках, волі та планах) – чого ніхто інший не може знати, хіба що особа сама те виявить. Те саме відноситься до Бога. Ніхто не може знати Його думок, волі і планів, хіба що Бог їх об’явить, що Він в певній мірі і робить для Свого посвяченого люду, який має Його духа і є у згоді з Ним.

12 вірш: Бог не дав Своєму людові духа (схильність, розум) світу, але Свого духа, щоб вони могли розуміти та оцінювати глибокі речі на тему Його характеру і Плану.

13 вірш: Бог через Свого духа не лише дає Своєму людові знання та оцінення Своїх глибоких речей, але також здібність вияснення тих глибоких речей іншим, які мають Його духа. Цей вірш подає думку, що Апостоли говорили й писали словами, які були їм дані через Божого духа – що означає усне та письмове натхнення.

14 вірш: Непосвячена особа зі світським розумом не може зрозуміти й оцінити глибоких Божих речей, бо насправді вони їй здаються глупотою. Причина в тому, що така особа не має Божого духа.

15 вірш: Ті, які одержали Божого духа, здатні зрозуміти як справи цього світу, так і глибокі Божі речі. Однак їх мотиви – такі, як бажання відмовляти собі в речах, які світським розумом вважаються цінними – не можуть бути ні зрозумілі ні оцінені непосвяченими.

16 вірш: Жодна особа зі світським розумом не може мати правильного розуміння на тему глибоких Божих речей. Тільки ті, які мають розум Христів, можуть це робити, оскільки вони мають Христового духа мудрості та посвячення.

«Порівнюючи духовне до духовного»

Крім приведеного перекладу тексту, є інші, які кидають більше світла на його значення:

  • «пов’язуючи духовні речі з духовними словами» (American Standard Version);
  • «вияснюючи духовні речі духовним людям» (J. Conybeare);
  • «роз’яснюючи духовні речі духовним людям» (John Broadus);
  • «співставляючи те, що духовне, з тим, що духовне» (Knox);
  • «вияснюючи духовні речі духовним особам» (Diaglott).

Підсумовуючи, Апостол Павло в приведених вище словах вчить, що ті, котрі мають Божого духа і мають знання, розуміння та оцінення Його правд, можуть пояснити ці правди іншим, котрі також мають Його духа. Ми говоримо про це як про «добре розбирання правди», як процес, який ми повинні наслідувати в особистому та спільному дослідженні, а також в поясненні Правди тим, які мають вуха до слухання (2 Тим. 2:15).

Незалежно від епохи, принцип, який має тут застосування, є наступним: лише посвячені можуть розуміти глибокі Божі речі, тобто належно знати Правду на часі. Різниця між сплодженими та несплодженими від духа полягає в тому, що перший клас мав небесні надії і стремління, тоді як другий має земні надії та стремління. Цей факт в певній мірі обмежує розуміння несплоджених від духа осіб, але загальний принцип залишився непорушним.

ТР № 487, ’03:61


Теперішня Правда № 75, січень-лютий 2022

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.