Ісус той самий вчора, сьогодні, завтра (Питання і Відповідь)

Той самий вчора – сьогодні – завтра


  П: У Євр. 13:8 читаємо: «Ісус Христос учора і сьогодні і навіки Той Самий!» Чи це означає, що Ісус Христос був, є і вічно буде докладно той самий з кожної точки зору?

  В: Таке пояснення цього вірша безперечно буде одразу визнане біблійними студентами помилковим, бо хоча в багатьох суттєвих аспектах не було жодної зміни в Ісусі, в інших, як знаємо, Він проходив певні періодичні зміни.

Коли передлюдський (перед тим, як став людиною) Ісус був створений як «початок Божого творива» (Об. 3:14), як Слово чи Логос, Він став посередником в творчому ділі Бога (Ів. 1:3). Це вимагало час від часу змін в Його діяльності. Наприклад, Він вже був активний в сотворінні небес і різних видів рослинності, нижчих тварин і т.д. на землі, коли Бог сказав Йому: «Створімо людину, за образом Нашим, за подобою Нашою». Це вказувало на зміну діяльності збоку передлюдського Ісуса; і було ще багато інших змін в Його праці доки став тілом.

У властивому часі, в гармонії з Божим планом, Логос добровільно позбувся своєї перед-людської почесті і природи і став тілом. Він «став убогим, будучи багатим», «прийнявши вигляд раба, ставши подібним до людини», «приймає Він не (природу) Ангелів», «мало чим уменшений від Анголів», «то й Він став учасником тіла і крові» (Ів. 1:14; 2 Кор. 8:9; Фил. 2:7; Євр. 2:9,14,16). Ці цитати Святого Письма показують, що Ісус пройшов велику переміну природи в часі коли став тілом. Той, який був потужним Логосом, духовною істотою, став безпорадною малою дитиною, людською істотою.

Інші великі зміни наступили, коли Він досягнув тридцятирічного віку, чоловічий вік під Угодою Закону. Того часу Він посвятився, щоб чинити волю Отця (Пс. 40:9; Євр. 10:7), навіть аж до смерті, був хрещений Іваном в Йордані і сплоджений з Духа Святого (Мат. 3:13-17). Після чого розпочав Свою службу, яка дуже відрізнялась від Його попереднього теслярського заняття.

Ще більша зміна відбулася після Його смерті, коли повстав з мертвих (Кол. 1:18; Об. 1:5) у воскресінні. Ісус був «умертвлений тілом, але оживлений Духом», і «остільки був ліпший понад Анголів», «Бог повищив Його, та дав Йому Ім’я, що вище над кожне ім’я» (1 Пет. 3:18; Євр. 1:4; Фил. 2:9). Він зазнав переміни природи з людської в духовну, стаючи учасником Божої природи (Ів. 5:26; 2 Пет. 1:4). Коли показався Він Своїм учням після Свого воскресіння, було очевидно, що Він був іншим. Показувався їм в різноманітних постатях (Мар. 16:12) – садівника, подорожнього і т.д. – а вони відразу Його навіть не впізнавали. Показався Він також Савлу із Тарсу в Своєму прославленому духовному тілі.

BS № 612, ’87, 23; ТP № 401, ’89, 93, 94


Теперішня Правда №73, вересень-жовтень 2021

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.