Біблія – прекрасна святиня

БІБЛІЯ – ПРЕКРАСНА СВЯТИНЯ

БІБЛІЮ можна порівняти з прекрасною будівлею, будівництво якої тривало протягом сімнадцяти століть. Її архітектором і будівничим є Бог. Подібно, як наша прекрасна Земля, діло рук того самого Автора, вона всюди носить на собі сліди Божої руки. Ця велична святиня містить в собі 66 кімнат різних розмірів – 66 книг Старого й Нового Заповіту. Кожен з її 31 173 віршів є каменем, балкою, плитою будинку, що є набагато більш прекраснішою святинею, аніж храм Соломона чи Зоровавеля з їх тесаними каменям, кедровими колонами, дверима з оливкового дерева, а також підлогами, стінами та стелями, викладеними чистим золотом, зі святими місцями, подвір’ями, галереями та брамами. Чи хотів би ти мати спільність з Отцем? Ти, звичайно, знайдеш Його на території Його святого дому. Чи скористаємося ми з запрошення Царя і ввійдемо всередину? Ми наближаємось туди через прекрасний едемський сад з чудовими квітами, з життєдайними гаями і прозорими струмками.

Перший будинок, найстародавніший, називається Кімнатою Закону і Справедливості. У ньому є п’ять кімнат. Це Книги Мойсея. Одна з цих кімнат є в певному значенні переходом до інших; вона подібна до довгої галереї, оздобленої портретами і картинами захоплююче цікавих сцен – спогадами про осіб і події, які мали місце перед тим, як був закладений камінь під будівництво. До цих постатей належать: Авель, Енох, Ной, Мелхіседек, Авраам, Лот, Сара, Агар, Ісаак, Ревекка, Яків, Ісав та Йосип; а сцени це: рай, вигнання з нього Адама і Єви, потоп, подорож Авраама з Уру Халдейського і його досвідчення з ангелами біля входу намету в Мамре, палаючі міста в долині, жертвоприношення ним Ісаака, сон Якова про драбину, Ревекка біля криниці і правитель Єгипту, який плакав, обіймаючи своїх братів.

З кімнат Закону і Справедливості ми переходимо до ряду вражаюче просторих апартаментів – до Кімнат Історичних Документів. В них знаходиться бібліотека даної будівлі. Тут містяться архіви Божого люду за період понад тисячу років. Цих кімнат є дванадцять, починаючи від Ісуса Навина й до Естер.

Далі ми наближаємося до великої території, яку можемо назвати Гімнастичною Залою будинку або місцем випробувань віруючих – Книгою Йова. Переходячи вправо, ми знаходимося в Галереї Музики, – Книга Псалмів, – де є оркестр цього дому і де знаходяться всі сини й дочки пісень з цимбалами, сурмами, псалтирями та арфами. Виходячи звідти, ми переходимо одразу до Торгової Кімнати – Книги Приповістей, що знаходиться неподалік місця Покаяння, де якийсь час з користю для себе можуть залишатися засмучені банкроти та інші розтратники – Книга Екклезіаста.

Трохи далі заходимо до маленького салону, що знаходиться посеред великої кімнати – Кімнати Співчуття до Засмучених. Це Книга Плач Єремії. Роздивляючись довкола, наше око захоплюється такими розкішними оранжереями квітів, як Книга Рут і Пісні Пісень Соломона. Потім ми входимо до ряду вишуканих піднесених апартаментів, деякі з яких мають великі розміри і відзначаються надзвичайною величністю – їх не менше сімнадцяти. Це Зали Старожитніх Пророків, які ідуть одна за одною від Ісаї до Малахії.

Новий ЗаПовіт

Звідти ми переходимо до частини будівлі з сучасною конструкцією і входимо до чотирьох просторих кімнат особливої краси. Вони зроблені з найяснішого мармуру, який будь коли був добутий зі стародавніх каменоломень. Це кімнати, щодо яких невідомо, чим більше захоплюватись – простотою чи дивовижною довершеністю? Аж тут нашу увагу привертають стіни. Ми помічаємо на них не золоті рельєфи пальмових дерев, лілій, гранатових яблук і херувимів, а чотири портрети в натуральну величину самого Господаря цієї будівлі, зроблені неперевершеною рукою Святого Духа. Це книги чотирьох Євангелістів.

Йдучи далі, ми чуємо голосні звуки робочої машинерії. Ми входимо до довгої зали, в якій постаємо перед механізмами, валами, корбами і шестернями, сила яких, що приводить їх в рух, виходить поза і понад межі нашого зору; вона впроваджує зміни по цілому світу. Це Кімната Небесної Механіки, велика майстерня будівлі – Книга Дій Апостолів.

Після того, як залишили цю кімнату, ми переходимо до величавих Зал Послань Апостолів, яких в ряду є не менш, як двадцять одна. Золоті двері чотирнадцяти з них підписані почесним ім’ям Павла, апостола поган, а сім позосталих – іменами Якова, Петра, Івана та Юди. Всередині цих зал зібрані певні відбірні скарби Господаря.

Нарешті, ми прибуваємо до таємної галереї, де сяючі світла і темні тіні дуже цікаво змінюють одне одного і де привідкриті величні символи історії Церкви Ісуса, аж до прибуття Нареченого – Величне Об’явлення. Таким чином, ми дійшли до найвіддаленішої частини будівлі. Давайте вийдемо на балкон і роздивимося довкола.

Внизу ми бачимо розлогий прекрасний луг, через який протікає чиста ріка Живої Води. По обидва береги ростуть Дерева Життя з дванадцятьма родами плодів і прекрасним листям, «на вздоровлення народів». На деякій віддалі, високо на вершинах Вічних Пагорбів, стоїть місто зі щирого золота, викупане в світлі, що майорить славою – це Новий Єрусалим. Його мури з яспису, фундаменти з дорогоцінних каменів, брами з перлин. Стережуть його ангели. Це місто не потребує ні сонця, ні місяця: «Слава бо Божа його освітила, а світильник для нього Агнець». О, Зробімо цей прекрасний дім НАШИМ МЕШКАННЯМ! Боже, «відкрий мої очі, і хай чуда Закону Твого я побачу!» (Пс. 119:18).

BS №285, ’53,93;  SB №5, ’84,30

Біблійний Прапор №6, вересень-грудень 2016

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.