Крихти з минулого: Втрата почуття гріха

КРИХТИ З МИНУЛОГО

Вартова Башта, 1 грудня 1910р.

ВТРАТА ПОЧУТТЯ ГРІХА

Ми зауважуємо, що маси постійно купують законодавство у всіх законодавчих, державних і народних органах. А найстрашніше в цьому те, що багато з тих людей не мають достатньо морального почуття, щоб зрозуміти, що вони настільки нечесні і підлі! Вони здивовані, скільки шуму є по причині давання й отримування хабарів. Цих людей називають шановними. Ці люди носять капелюхи та пальта, ходять до церкви і мають ложу в опері чи на симфонічних концертах. Чи вони втратили будь-яке почуття честі та чесності? Чи їх моральна природа настільки деградувала внаслідок хабарництва, подібно, як руки деяких паралізовані через роботу з певними хімікатами? А коли звернемося до стану в наших околицях, то бачимо будівельних підприємців, які обдурюють робітників матеріалами поганої якості, і працівників, що обдурюють підприємців недбалою шахрайською роботою. Працівники міських влад обманюють місто різними способами – через скорочення годин праці, завищену і незаслужену заробітну плату, прихований блат, рахунки, виставлені за речі, які ніколи не були закуплені.

Коли проаналізуємо бізнес, то бачимо хабарництво, практиковане всюди: торговці платять за ринок, працівників перекуповують для того, щоб можна було забрати бізнес їхніх працедавців, газети контрольовані рекламодавцями. Кожен працедавець, який дає роботу більшому числу молодих людей, скаже, як рідко зустрічається серед них почуття честі і чесності; як будуть ухилятися від праці і як не будуть почувати себе незручно перед всілякими вигідними пропозиціями. Молоді люди крадуть марки, і навіть гроші, щоб сплатити борги за рахунок. Навіть хлопці з коледжів обманюють на вступних іспитах.

Якщо це буде тривати й надалі, то куди ми можемо дійти, як не до морального хаосу? Ми потребуємо нового почуття честі; потребуємо нового покоління людей з таким почуттям честі, що будуть нехтувати і відвертатися від усього, що позбавить їх чистих рук і чистих сердець, які будуть ненавидіти брехню в будь-якому вигляді.

Теперішня Правда №53-54, осінь-зима 2009

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.