Професор Сміт і Велика Піраміда

ПРОФЕСОР СМІТ І ВЕЛИКА ПІРАМІДА

  НА ПРАЦЮ і життя професора Чарльза Піацці Сміта звертають нашу увагу праці професора Джона Едгара і його брата Мортона. В своїх Переходах Великої Піраміди вони користуються в значній мірі працею Сміта «Наш Спадок у Великій Піраміді». Насправді, ми могли б сказати, що вони роблять актуальними і пояснюють великі питання, які професор Сміт не зміг завершити, або в яких не був впевнений.

Як професор Сміт відвідав Єгипет, щоб дослідити Велику Піраміду, так само це зробили брати Едгари майже п’ятдесят років пізніше, з кращим обладнанням, щоб пояснити різні виміри, зроблені професором Смітом. Тому останньому бракувало, наприклад, фінансових ресурсів, щоб добре очистити низхідний перехід, аби зробити відповідні точні заміри, усуваючи таким чином різні неточності. Тут брати Едгари були в змозі дещо вдосконалити після професора Сміта, усуваючи все нашарування століть, полегшуючи таким чином точність замірів та обрахунки переходів.

Хоча брати Едгари не приймали поняття «британського Ізраїлю», переконання, яке визнавав професор Сміт, тим не менше, вони визнавали думку, що Велика Піраміда є фактично «Євангелією в камінні», і в структурі цієї незвичної будівлі позначені всі важливі обриси біблійної і християнської Правди про «Христа розп’ятого». Крім того, визнано, що в довжині переходів Великої Піраміди можна знайти цілу хронологію Біблії. Чи це можливо, щоб Всесильний Бог дав показав своє знання про майбутнє і зробив так, щоб воно було записане в камені? Нічого дивного, що скептики висміювали цю ідею, і це було їх єдиною обороною!

В останній чверті дев’ятнадцятого століття Велика Піраміда викликала велике зацікавлення. Талановитий письменник, доктор Джозеф Сейс з Філадельфії старався популяризувати послання Євангелії Великої Піраміди серед загалу сучасних йому християн в Пенсільванії. Його праця «Чудо в Камені» дочекалася багатьох різних видань. В Лондоні воно було видане високоповажним, традиційним і консервативним видавництвом Християнський Вісник. На противагу йому, ані професор Сміт, ані брати Едгари не шукали загального визнання, а скоріше хотіли дати серйозним дослідникам Біблії докази, які зміцнили б їх у вірі.

Деякі випадкові цитати з праці «Переходи Великої Піраміди» дозволять читачеві оцінити хоч трохи вплив професора Сміта на братів Едгарів. Три повинно вистачити:

  • «Саме професору Чарльзу Піацці Сміту ми завдячуємо повнішим знанням наукових аспектів, позначених у Великій Піраміді, як також початками нашого правильного зрозуміння релігійних наук цього монументу. Релігійна правда, по суті, більш нам необхідна, аніж науковий аспект будівлі, бо вона є підтвердженням Плану Спасіння, який міститься в Біблії. Вартість чисто наукових полягає в тому, що вони доводять правильність всіх вимірів Великої Піраміди і представляють єдність плану, яка є занадто прекрасною, щоб можна її було приписати людям без допомоги вищого розуму» (Велика Піраміда – Її Наукові Обриси, ст. 21).
  • «Професор Чарльз Піацці Сміт перший звернув увагу на те, що Велика Піраміда дуже точно розташована, тобто, що її чотири сторони повернуті на чотири головні сторони світу; він також вказав, що якщо провести вертикальну лінію в північному напрямку, то вона проходить вздовж центральної осі Дельти Нілу» (Переходи Великої Піраміди, Том 1, ст. 18).
  • Професор Сміт, говорячи про величезні блоки, використані для будівництва Великої Піраміди, стверджує: «Щілини такі малі, що краї двох кам’яних поверхонь і цементне наповнення між ними часто має товщину волосини» (Переходи Великої Піраміди, Том 1, ст. 388).

Брати Едгари написали три томи на цю тему: один був зосереджений на духовних обрисах Великої Піраміди, другий – на її наукових аспектах, а третій – на математиці Великої Піраміди. Кожен сам по собі є повною працею. Велика Піраміда зі своїм набором математичних поглядів складає для щирого скептика нездоланний виклик. Вона мусить або мати рацію, або помилятися, і це можна довести. З іншого боку, нещирий скептик, зіткнувшись з твердими і неспростовними фактами Великої Піраміди, вдається до висміювання та образ. Часто деякі намагаються «довести» певні небіблійні теорії за допомогою Великої Піраміди, що неминуче приводить до розчарування і дає «озброєння» скептикам.

Тому, чи ж не є розумним зробити висновок, що якщо математичні і наукові аспекти підтверджують правду, і її можна довести за допомогою емпіричних* методів, то чи не було б розумно прийняти духовні обриси як правдиві? Тому що їх не можна довести за допомогою людської мудрості, бо вона знаходиться в сфері віри. Однак професор Сміт вважав і проповідував, що існує виразний зв’язок між Святим Письмом і Великою Пірамідою, і тому там можна знайти докази для очей віри (Іс. 19:19,20).

Кілька слів на тему братів Едгарів були б тут доречними. Джон був викладачем в Університеті в Глазго. Був спеціалістом гінекологом, керуючим кафедрою цієї дисципліни в університеті. Писав також для шотландської медичної преси свого часу. Помер від перитоніту в 1910 році у віці 48 років. Його брат Мортон жив до 1950 року.


ІСАЇ 19

 В.19: Того дня серед краю єгипетського буде жертівник Господу і стовп при границі його Господеві.

 В. 20: І він буде в єгипетськім краї ознакою й свідком для Господа Саваота, – коли будуть взивати до Господа перед гнобителями, то пошле їм спасителя та оборонця, який їх спасе.


* емпіричний – Оснований на емпірії (досвіді).


TP ’05,7; PT ’05,7

Теперішня Правда № 57, січень-грудень 2011

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.