Чи туринська плащаниця належала Ісусові?

ТУРИНСЬКА ПЛАЩАНИЦЯ

Питання: Чи є правдоподібним, щоб так звана туринська плащаниця була одягом, у якому поховали Ісуса?

Відповідь: Деякі люди, особливо римо-католики, вірять, що це так, і намагаються переконати в цьому також інших. Ця тема була широко розповсюджена засобами масової інформації. У США навіть була створена Гільдія Святої Плащаниці, до якої вступили тисячі прихильників. Деякі навіть стверджують, що можуть лікувати людей завдяки впливу плащаниці.

Ця плащаниця знаходиться в соборі в Туріні, в Італії, де вона була поміщена в 1578 році, і було відкрито, що вона походить з Ліре у Франції й існує з 1354 року. Деякі вчені стверджують, що це та сама репродукція з Едеси (в Туреччині), яка, за легендою, була привезена до Едеси в першому столітті н.е. Історія подає, що репродукція з Едеси була куплена династією Савой (в Італії) в 1452 році. Туринська плащаниця є тепер власністю цього колись царського роду.

Вважається, що різноманітні тести довели, що це не підробка, але справжня, дуже стара тканина. До сьогоднішнього дня Ватикан не дозволив проведення вуглецевого (14С) аналізу. Теолог Френсіс Л. Філас з Університету Лойола стверджує, що виявлені на плащаниці відбитки є з певністю слідами, залишеними рідкісною монетою часів панування Понтія Пілата, що доказує, що плащаниця походить з регіону, де був розп’ятий Ісус, і з тих часів.

Філас стверджує: «Існуючі на сьогодні неорфографічні відбитки описаної монети часів Понтія Пілата є такими ж, як відбиток монети, який видно на правому оці розп’ятої людської постаті, що міститься на туринській плащаниці [в стародавні часи на тій території зазвичай клали монети на очі померлих]». Далі він каже, що «це відкриття поза всяким сумнівом доводить автентичність самої плащаниці, її місце і дату появи».

Тканина з Турину, розміром 4,4 м довжиною та 1,1 м шириною, містить зображення людини висотою бл. 1,8 м, яка була побита, бичована, коронована терном і розіп’ята, а на її руках і ногах є сліди від цвяхів. Навіть якби можна було довести, що плащаниця з Турину не є підробкою чи вигадкою, і що це справді кусок стародавньої тканини, яка існує ще з першого століття н.е., і яка була виготовлена на територіях, де помер Ісус, то це, без сумніву, не означає, що це була саме та плащаниця, в яку був закутаний Ісус. І навіть якби можна було довести, що це поза всяким сумнівом була Його плащаниця, то вона не матиме жодної чудодійної сили.

Здається, що Святе Письмо ясно вказує на те, що не дивлячись на все, туринська плащаниця не могла бути плащаницею Ісуса, оскільки дослідження показали, що туринська плащаниця складалась з одного цільного куска і носила на собі доказ у вигляді відбитка голови людини, коронованої терном, тоді як про похоронні шати Ісуса Біблія каже так: «І хустка, що була на Його голові, лежить не з плащаницею, але осторонь, згорнена, в іншому місці» (Ів. 20:7). Зверніть увагу на те, що похоронна шата Лазаря, як це також описано, складалась з двох частин: на голові була хустка, відокремлена від частин, призначених для решти тіла (Ів. 11:44).

BS №550, ’82,6; №347, ’84,190

Біблійний Прапор № 8, травень-серпень 2017

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.